فهرست مطالب

زراعت و فناوری زعفران - سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1397)

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • مرجان سادات حسینی فرد، مجید قربانی جاوید*، ایرج الله دادی، الیاس سلطانی صفحات 3-15
    زعفران یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی و دارویی ایران است که نقش مهمی در صادرات غیرنفتی دارد. با وجود این که ایران بیش ترین سطح زیر کشت را دارا می باشد ولی میزان عملکرد آن در مقایسه با تولید جهانی اندک است. این پژوهش به منظور بررسی عملکرد گل و خصوصیات کمی بنه های دختری زعفران تحت تاثیر پرایمینگ تنظیم کننده های رشد گیاهی و دو اندازه مختلف بنه به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار، تحت شرایط گلدانی در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران اجرا شد. بنه های بزرگ (10-8 گرم) و کوچک (5-3 گرم) مادری زعفران با اسیدجیبرلیک (GA3)، سایتوکینین (BA) و اکسین (IBA) با غلظت ppm250 به صورت مجزا و قبل از کاشت پرایمینگ هورمونی شدند. صفاتی از قبیل زمان شروع گلدهی، تعداد و عملکرد گل، وزن تر گل، وزن تر و خشک کلاله، تعداد و وزن بنه های دختری حاصل از بنه های مادری اندازه گیری شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد بنه بزرگ با وزن 8 الی 10 گرم در مقایسه با بنه کوچک در تمام صفات به جز شروع گلدهی در سطح احتمال 1% تفاوت معنی دار دارد. کاربرد هورمون سایتوکینین در مقایسه با شاهد برای تمام صفات به جز آغاز گلدهی و وزن بنه های دختری در سطح احتمال 1% تفاوت معنی دار نشان داد. کاربرد هورمون جیبرلین نیز گلدهی را تسریع نمود و در کورم مادری بزرگ وزن بنه های دختری را 56% نسبت به شاهد افزایش داد و با شاهد در سطح احتمال 1% اختلاف معنی دار داشت. اکسین (IBA) در صفت تعداد گل با شاهد اختلاف معنی دار نداشت و برای سایر صفات نیز باوجود اینکه از شاهد بهتر بود، با دو تیمار BA و GA3 دارای اختلاف معنی دار بود. بطورکلی نتایج نشان داد که کاربرد بنه مادری بزرگ به همراه پرایمینگ هورمونی آنها با استفاده از BA و GA3 عملکرد گل و بنه زعفران را در سال اول بهبود خواهد بخشید.
    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، سایتوکینین، عملکرد، کلاله، وزن بنه
  • جلال قنبری، غلامرضا خواجویی نژاد* صفحات 17-33
    ظهور جوانه زعفران به فشردگی و ساختمان خاک حساس است. جرم مخصوص ظاهری خاک به عنوان مهم ترین شاخص کیفیت فیزیکی خاک معرفی می شود. بر این اساس این آزمایش با هدف بررسی اثر کاربرد کمپوست و کمپوست-بیوچار در بستر کاشت بر میزان ظهور و رشد اولیه گیاهچه اکوتیپ های زعفران و ارتباط آن با جرم مخصوص ظاهری خاک انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل بسترهای کاشت (بدون افزودن ماده آلی (شاهد)، اختلاط 20 تن کمپوست در هکتار و اختلاط 10 تن کمپوست+ 8 تن بیوچار (مواد سلولزی درختان جنگلی) در هکتار) و اکوتیپ های مختلف زعفران (بجستان، استهبان، فردوس، گناباد، نطنز، قائن، سرایان، تربت حیدریه و زرند) بودند. داده های حاصل از آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بین بسترهای کشت مورد تجزیه مرکب قرار گرفت. نتایج نشان داد کاربرد کمپوست و کمپوست-بیوچار، پارامترهای ظهور جوانه اصلی و جوانه های فرعی و همچنین پارامترهای رشد برگ را نسبت به شاهد بهبود داد. در بین اکوتیپ ها زرند، تربت حیدریه و استهبان نسبت به سایر اکوتیپ ها پاسخ متفاوتی از نظر درصد و سرعت ظهور جوانه اصلی به نوع بستر کاشت نشان دادند. تنوع قابل توجهی در بین اکوتیپ ها از نظر تمام پارامترهای مورد مطالعه مشاهده شد که بیانگر سازگاری اکوتیپ ها به شرایط اقلیمی منشا بنه بود. به طور کلی اکوتیپ های بجستان، فردوس و قائن از نظر سطح و وزن خشک برگ برتری نشان دادند. کمپوست و کمپوست-بیوچار به طور معنی داری (12 درصد) موجب کاهش جرم مخصوص ظاهری خاک نسبت به شاهد شدند. تجزیه رگرسیون خطی نشان داد بین جرم مخصوص ظاهری و پارامترهای مورد بررسی ارتباط منفی وجود داشت و کاهش معنی داری در تمام پارامترهای مورد بررسی با افزایش جرم مخصوص ظاهری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بستر کاشت، زعفران، سرعت ظهور، ظهور گیاهچه، فشردگی خاک، کودهای آلی
  • مهدی قسمتی، محمدحسین امینی فرد *، معصومه عبدالهی، معصومه شاکری صفحات 35-48
    به منظور بررسی خصوصیات جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه دو علف هرز جو وحشی (Hordeum spontaeum) و مرغ (Agropayron repense) تحت تاثیر غلظت های عصاره آبی بنه و برگ زعفران (.Crocus sativus L) دو آزمایش مجزا برای هریک از گونه ها به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند در سال 1394 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو نوع اندام زعفران در دو سطح (برگ و بنه) و غلظت عصاره در پنج سطح (0، 0.5 ،1، 1.5 و 2 درصد وزنی- حجمی عصاره آبی) بود. نتایج نشان داد که غلظت های مختلف عصاره برگ و بنه زعفران درصد جوانه زنی هر دو گونه علف هرز را کاهش داد. کمترین درصد و سرعت جوانه زنی جو وحشی و مرغ به ترتیب از تیمارهای دو درصد عصاره ی برگ و دو درصد عصاره بنه حاصل شد. همچنین غلظت های متفاوت عصاره برگ و بنه، شاخص های طول ریشه چه، وزن تر گیاهچه و وزن خشک گیاهچه را به طور معنی داری کاهش داد. برازش مدل لجستیک سه پارامتری، رابطه بین سطوح مختلف عصاره آبی و درصد جوانه زنی بذور جو وحشی و مرغ را به خوبی توجیه نمود. همچنین مقایسات گروهی بین عصاره برگ و بنه زعفران نشان داد که اثر بازدارندگی عصاره برگ و بنه برای هر دو علف هرز یکسان بوده و تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. به طورکلی نتایج نشان داد که عصاره برگ زعفران بیشترین تاثیر را بر جو وحشی و عصاره بنه بیشترین تاثیر را بر علف هرز مرغ داشتند. لذا نتایج این تحقیق ، تاییدکننده این مطلب است که می توان از اثرات دگرآسیبی زعفران، جهت کاهش این دو علف هرز در مزرعه بهره جست.
    کلیدواژگان: علف هرز، عصاره آبی، طول ریشه چه، وزن خشک
  • جلیل فرزادمهر *، کاظم تباکی بجستانی صفحات 49-60
    زعفران محصولی استراتژیک است و برآورد سطح زیرکشت و در نهایت برآورد میزان تولید آن در محدوده های جغرافیایی خاص، لازمه برنامه ریزی و تصمیم گیری های مقتضی جهت انجام مبادلات اقتصادی و تجاری می باشد. بنابراین، سرعت و دقت در این قبیل ارزیابی ها از اهمیت بالایی برخوردار است. استفاده تکنیک های سنجش از دور، به دلیل فراهم آوردن داده های به هنگام و قابلیت بالای آنالیز تصاویر و همچنین امکان مطالعه در یک محدوده وسیع و با دقت قابل قبول، می تواند کمک شایانی در این ارزیابی ها ایفا نماید. در این مطالعه به منظور تعیین قابلیت تصاویر ماهواره ای لندست 8 در برآورد و ارزیابی سطح زیرکشت محصول زعفران در شهرستان تربت حیدریه، پس از اعمال پیش پردازش های اولیه بر روی تصاویر ماهواره ای با استفاده از روش های معمول پردازش تصاویر ماهواره ای، از جمله ترکیب باندی رنگ کاذب، آنالیز مولفه های اصلی، شاخص های گیاهی (NDVI، SAVI، EVI، DVI، RVI و TSAVI) و طبقه بندی نظارت شده اراضی تحت کشت زعفران شناسایی شدند. جهت ارزیابی صحت نتایج طبقه بندی، نقشه تولیدی با نقاط واقعیت زمینی مشخص شده از طریق GPS مورد بررسی قرار گرفت. ضریب کاپا و صحت کلی به ترتیب 88 و 98 درصد محاسبه شد. مساحت سطح زیر کشت زعفران در این مطالعه 4572/19503 هکتار برآورد گردید که با توجه به آمار سازمان جهاد کشاورزی مبنی بر 22000 هکتار سطح زیر کشت زعفران این شهرستان در سال 1393، می توان بیان داشت که تصاویر ماهواره ای لندست 8 از قابلیت بالایی برای تفکیک سریع اراضی زعفران در منطقه و تعیین سطح زیر کشت با دقت نسبتا مناسب در مقیاس منطقه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، سطح زیر کشت زعفران، LDCM
  • علی حسین نیا، عباس محمدی * صفحات 61-72
    تولید زعفران، با ارزش ترین گیاه دارویی و ادویه ای شرق ایران، تحت تاثیر بیمارگرهای مختلفی قرار می گیرد. این تحقیق با هدف جداسازی، شناسایی و بررسی بیماری زایی جدایه های Alternaria alternata به عنوان عامل پوسیدگی کورم و برگ گیاه زعفران، در سال های 94-1393 با نمونه برداری از خاک و بافت های گیاهی نواحی مختلف دشت بیرجند صورت گرفت. جدایه های قارچی به کمک محیط کشت عصاره سیب زمینی دکستروز آگار جداسازی و خصوصیات ریخت شناسی آن ها بر روی محیط کشت سیب زمینی هویج آگار بررسی شد. دی ان آی ژنومی جدایه های قارچی به روش CTAB استخراج و زیر واحدهای ریبوزومی به کمک آغازگرهای ITS1 و ITS4 تکثیر گردیدند. آزمون بیماری زایی جدایه ها بر روی گیاه زعفران به سه روش تلقیح برگ های بریده شده، تلقیح کورم زعفران در شرایط آزمایشگاهی و تلقیح گیاه زعفران درون گلخانه انجام شد. بر اساس خصوصیات ریخت شناسی، 80 جدایه A. alternata در این تحقیق از دشت بیرجند شامل شهرستان های بیرجند، خوسف و سربیشه جداسازی گردیدند. در آزمون های بیماری زایی، پس از 3 تا 5 روز، برگ های بریده شده در محل تلقیح ابتدا کلروز و سپس نکروز بافت ها مشاهده گردید. کورم ها در محل تلقیح پوسیده شده و برگ های گیاهان تلقیح شده در گلخانه نیز دچار زردی و خشکیدگی شدند. شدت پوسیدگی و توسعه آن در جدایه های مختلف تقریبا یکسان و پس 5 از روز غده های آلوده، پوسیده شده و بافت برگ ها نکروزه گردیدند. توالی ناحیه ITS جدایه ها 100 درصد با توالی جدایه های A. alternata بانک ژن شباهت داشتند و در شجره فیلوژنتیکی با آن ها در یک گروه قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که A. alternata پتانسیل ایجاد پوسیدگی کورم، لکه برگی، کلروز و نکروز برگ های زعفران را در صورت وجود شرایط بیماری زایی، دارا است. این تحقیق اولین گزارش از بیماری زایی این قارچ روی بافت های مختلف زعفران در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه است.
    کلیدواژگان: بیرجند، بیماری زایی، پوسیدگی، تلقیح، لکه برگی
  • سرور خرم دل*، پرویز رضوانی مقدم، افسانه امین غفوری صفحات 73-89
    ارزش گذاری خدمات بوم نظام ها، مطلوب ترین راهکار برای جلب توجه جامعه و سیاست گزاران و تلاش در جهت حفظ و ارتقاء آن ها می باشد. این مطالعه با هدف برآورد ارزش اقتصادی خدمات و تبعات زیست محیطی روش های مدیریت در مزارع زعفران استان خراسان رضوی در سال 1394 انجام شد. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه ها در 75 مزرعه زعفران استخراج گردید. ارزش شش نوع از خدمات اکوسیستمی این مزارع (همچون تولید اکسیژن، تولید غذا، تنوع زیستی و خدمات فرهنگی) و دو مورد از تبعات منفی (شامل تولید گازهای گلخانه ای و جریان نیتروژن و فسفر) بر اساس بهای دلار (معادل ریالی ارزش دلار در سال 2014 میلادی) برآورد گردید. نتایج نشان داد که میانگین این خدمات به ترتیب برابر با 106×21/54، 106×84/266، 106×24/60، 106×6/29 و 106×58/10 ریال در هکتار در سال محاسبه شد که سهم انواع خدمات شامل تولید غذا، اکسیژن، تنوع زیستی و خدمات فرهنگی از کل به ترتیب 39، 35، 19 و 7 درصد بود. دامنه تبعات منفی مزارع زعفران شامل انتشار گازهای گلخانه ای و جریان نیتروژن و فسفر به ترتیب 106×54/18- تا 106×18/8-، 106×18/5- تا 106×07/4- ریال در هکتار در سال برآورد گردید. میانگین ارزش خدمات مزارع زعفران در استان خراسان رضوی با کسر تبعات منفی 106×57/136 ریال در هکتار در سال محاسبه شد.
    کلیدواژگان: تبعات زیست محیطی، تنوع زیستی، جریان نیتروژن، خدمات اکوسیستم، خدمات فرهنگی
  • آرش دوراندیش *، امیر حسین توحیدی، مونا موسوی صفحات 91-103
    زعفران به عنوان محصولی کشاورزی ارزشمند در سطح ملی و بین المللی، به شیوه های مختلفی توسط مصرف کنندگان ارزش گذاری می شود و قیمتی که برای آن پرداخت می شود به عوامل متعددی بستگی دارد. با شناسایی این عوامل می توان زعفران را با قیمتی در بازار عرضه نمود که مطابق با ترجیحات مصرف کننده باشد. لذا، هدف اصلی این مطالعه ارزیابی عوامل موثر بر قیمت زعفران در شهر مشهد با استفاده از مدل قیمت گذاری هدانیک است. وجه تمایز این مطالعه نسبت به مطالعات پیشین استفاده از رهیافت تحلیل حساسیت در چارچوب شبکه عصبی مصنوعی است. اطلاعات مورد نیاز تحقیق از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده از 120 خریدار زعفران در سطح شهر مشهد جمع آوری گردیده است. با در نظر گرفتن 14 متغیر توضیحی، نتایج مطالعه نشان داد که متغیرهای سن و نام تجاری کمترین اثر را بر قیمت زعفران دارند، در حالی که متغیر اهداف مصرفی اثر قابل توجهی بر قیمت این محصول دارد. در میان اهداف مصرفی، مصرف تغذیه ای دارای اثر مثبت و مصارف دارویی و صنعتی اثر منفی بر قیمت زعفران دارند. با توجه به یافته های پژوهش، به تولیدکنندگان و عرضه کنندگان زعفران توصیه می گردد که در استراتژی قیمت گذاری این محصول به ترتیب به نوع مصرف، شیوه فروش و نوع زعفران توجه نمایند.
    کلیدواژگان: اهداف مصرفی، ترجیحات مصرف کننده، شبکه عصبی، قیمت گذاری
  • مرتضی اسمعیل نژاد * صفحات 105-117
    تغییرات اقلیمی تاثیرات جدی بر جوامع و معیشت آنان در مناطق خشک دارد. بخش کشاورزی به دلیل تعاملات گسترده ای که با محیط دارد، بیش ترین تاثیر را از تغییرات آب و هوایی می پذیرد. تخریب محیط زیست و کاهش عملکرد محصول زعفران و تضعیف اقتصاد خانوار از جمله پیامدهای تغییرات آب و هوایی در دشت کاشمر می باشد. این مطالعه به منظور سنجش ادراک زعفران کاران دشت کاشمر از تغییرات اقلیمی و ظرفیت سازگاری آنان با این پدیده انجام گرفته است. مطالعه حاضر به واکاوی ادراکات و سازگاری زعفران کاران با تغییرات آب و هوا به منظور افزایش استراتژی ها در قبال مقابله با چالش های تغییر آب و هوا در دشت کاشمر انجام گرفته است. روش کار توصیفی – تحلیلی با رویکرد پیمایشی می باشد، جامعه آماری پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری کوکران و حجم نمونه 390 خانوار محاسبه شد. برای واکاوی ادراک زعفران کاران و استراتژی های سازگاری از مدل های آماری از جمله رگرسیون لجستیک استفاده گردید. تجزیه و تحلیل ادراک زعفران کاران نسبت به تغییر آب و هوا نشان می دهد که افزایش دما و کاهش بارندگی دهه اخیر در دشت کاشمر شدت گرفته است. نتایج مدل آماری لجستیک نشان می دهد که تنوع محصول، تغییر در محصولات زراعی، پیدا کردن شغل در خارج از مزرعه ، تغییر مساحت زمین، تغییر تاریخ کاشت روش های سازگاری زعفران کاران در منطقه می باشد. با توجه به اینکه تعداد زیادی از زعفران کاران به درک تغییرات اقلیمی رسیده اند و فعالیت های کشاورزی خود را بر مبنای این تغییرات تنظیم می کنند، لازم است دولت نیز شرایط سازگاری زعفران کاران را با تغییرات اقلیمی تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: انطباق، تغییرات آب و هوا، رگرسیون لجستیک، زعفران کاران کاشمر
  • مقاله علمی کوتاه
  • قاسم نجاری*، خشنود نوراللهی، مریم پیری صفحات 119-123
    زعفران (Crocus sativus L.) مهم ترین گیاه در جهان است که از کلاله آن به دلیل داشتن مواد رنگی و مواد معطر در طباخی، قنادی و تولید داروها استفاده می شود. بیماری پوسیدگی بنه زعفران یکی از بیماری های مهم زعفران در ایران می باشد. به منظور شناسایی عوامل پژمردگی و پوسیدگی بنه زعفران وحشی، به صورت تصادفی از گیاهان دارای علائم زردی و پژمردگی در مناطق ایوان و صالح آباد در استان ایلام نمونه برداری انجام گرفت. نمونه ها با محلول سفیدکننده (5% هیپوکلریت سدیم) به مدت دو تا سه دقیقه ضدعفونی سطحی شدند سه بار با آب مقطر استریل شستشو داده شدند و سپس این قطعات را با کاغذ صافی سترون خشک کرده و بر روی محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار (PDA) کشت داده شدند. تشتک ها به مدت سه روز در انکوباتور با دمای ̊C 20 نگهداری شدند. قارچ به روش تک اسپور جداسازی و خالص گردید. تعداد 8 جدایه Fusarium oxysporium به عنوان عامل ایجاد پوسیدگی ریشه، بر اساس مشخصات ریخت شناسی و میکروسکوپی با استفاده از کلیدهای معتبر شناسایی گزارش شد و بیماری زایی این جدایه ها به صورت مصنوعی در گلخانه مطابق اصول کخ بر روی رقم زعفران وحشی به اثبات رسید.
    کلیدواژگان: زعفران، پوسیدگی بنه، قارچ
|
  • Marjan Sadat Hoseinifard, Majid Ghorbani Javid *, Iraj Allahdadi, Elias Soltani Pages 3-15
    Saffron is one of the most important crops and medicinal plants in Iran and plays an important role in non-oil exports of the country. Although Iran has the largest area under cultivation of saffron, its yield is low compared with global production. The main objective of this study is to investigate the yield of flowers and quantitative characteristics of daughter corms under the effects of application of plant growth regulators priming and two different corm sizes. A factorial experiment arrangement in RCBD with four replications was conducted, under the terms of pot at the College of Aburaihan-University of Tehran, Iran during 2015. Small (3-5g) and large (8-10g) mother corm sizes were hormonal priming by gibberelic acid (GA3), cytokinin (BA), auxin (IBA) with 250 ppm concentration and before cultivation. The start of flowering, number and flowers yield, fresh weight of flower, fresh and dry weight of stigma, number and weight of daughter corms per mother corms were measured. The results showed that in all traits except the start of flowering large corms weighing of 8 to 10 g were cultivated in comparison with small corms and this was significant at the 1% level. Application of cytokinins hormone in comparison with control for all traits except the start of flowering and weight of daughter corms showed a significant difference at 1%. Application of gibberellic acid hormone treatment also accelerated flowering. In addition, it increased the weight of daughter corms by 56% in large mother corms compared to control and this had a significant difference from control at 1%. Auxin (IBA) in the number of flowers had no significant difference with control and also in other traits, although IBA was better than control, with both BA and GA3 treatments had a significant difference. The results indicated that the use of large mother corms with hormonal priming with BA and GA3 will improve flower and corm yield in the first year.
    Keywords: Corm weight, Cytokinin, Gibberellic acid, Stigma, yield
  • Jalal Ghanbari, Gholamreza Khajoei-Nejad* Pages 17-33
    Emergence of saffron buds is sensitive to soil compaction and structure. Soil bulk density is introduced as the most important index of soil physical quality. Accordingly, this study was done to evaluate the effect of compost and compost-biochar in planting bed on the emergence and early seedling growth of saffron ecotypes and its relationship to soil bulk density. Experimental treatments consisted of planting beds (without any organic amendment (control), incorporation of 20 t.ha-1 compost and 10 t.ha-1 compost 8 t.ha-1 biochar (cellulosic material of hardwood)) and different ecotypes of saffron (Bajestan, Estahban, Ferdows, Gonabad, Natanz, Qaen, Sarayan, Torbate-Heydarieh and Zarand). Data obtained from experiment were subjected to combined analysis of variance among planting beds based on randomized complete block design. The results showed that application of compost and compost渪ᲅ, improved emergence of the main and lateral buds as well as leaf growth parameters compared to the control. Zarand, Torbate-Heydarieh and Estahban ecotypes responded differently to the planting bed types in terms of emergence percent and rate of main bud compared to other ecotypes. Considerable variation was observed among the ecotypes in terms of all studied parameters, which indicated the adaptability of ecotypes to climatic conditions of corm provenance. Generally, the Bajestan, Ferdows and Qaen ecotypes showed superiority in terms of leaf area and dry weight. Compost and compost-biochar significantly (12%) reduced the soil bulk density compared to the control. Linear regression analysis indicated that there was a negative relationship between soil bulk density and the studied parameters, and significant decrease in all parameters was observed with increasing of soil bulk density.
    Keywords: Emergence rate, Organic amendments, Planting bed, Saffron seedling emergence, Soil compaction
  • Mahdi Ghesmati, Mohammed Hossein Aminifard *, Masume Abdollahi, Masume Shakeri Pages 35-48
    In order to evaluate the allelopathic effects of saffron (Crocus sativus L.) corm and leaf aqueous solution on germination characteristics and preliminary growth of weed species including wild barley (Hordeum spontaneum) and couch grass (Agropayron repense) two separate experiments for each species were conducted at the research laboratory of the School of Agriculture of the University of Birjand in 2016. A factorial experiment in a completely randomized design with three replications was conducted for each species. The factors included saffron organs at two levels (leaves and corms) and water extract concentrations at 5 levels (0, 0.5, 1, 1.5 and 2 percent). The results indicated that the lowest seed germination percentage of wild barley and couch grass were observed at a concentration of 2% of leaf and concentration of 2% of corm, respectively. The results indicated that the lowest rate of germination of wild barley and couch grass were observed at a concentration of 2% of leaf and corm extract, respectively. Different concentrations of leaf and corm extracts significantly decreased the length of radicle, seedling fresh weight and seedling dry weight of two weeds. The logistic model provided a successful estimation of the relationship between leaf water extract and germination percentage of two weeds. Based on orthogonal comparison tests, the allelopathic inhibitory effects of saffron leaves and corms were the same for two weeds. The results showed that leaf extract of saffron the most influence on wild barley and corm extract of saffron the best effect on couch grass. Therefore, results of this study, confirm that can be used the allelopathic effects of saffron to reduce these two weeds in the field.
    Keywords: Weed, Water extract, Length of radicle, Dry weight
  • Jalil Farzadmehr *, Kazem Tabaki Bajestani Pages 49-60
    Saffron is a strategic product. It is necessary to manage the programming principles in order to estimate acreage and production. Therefore, the speed and accuracy of such assessments is very important. Using remote sensing techniques for providing updated data and high functionality as well as the possibility of studying a wide range of image analyses with an acceptable precision can help in the assessment. In the present research, the area under cultivation of saffron in the city of Torbat Heydarieh was evaluated using Landsat 8 sensor data. After applying the primary processing on satellite images with using conventional techniques, satellite imagery processing including false color band combination, principal component analysis, vegetation index (NDVI, SAVI, EVI, DVI, RVI and TSAVI) and supervised classification of land under saffron cultivation were identified. Map production was done due to the fact that the earth was assessed via GPS in order to assess the classification. Kappa coefficient and overall accuracy were %88 and %98, respectively. The area under cultivation of saffron in this study was estimated to be 19503.4572 hectares. The results indicated that Landsat 8 satellite images have a high potential for rapid separation and identification of the area under cultivation of saffron in the region with relatively good accuracy and are appropriate tools to be used on a regional scale.
    Keywords: Remote sensing, Saffron Cultivation, LDCM
  • Ali Hossainnia, Abbas Mohammadi * Pages 61-72
    Saffron is one of the most important herbs and spices in the East of Iran and its production is affected by various pathogens. This study is aimed at isolation, identification and pathogenicity detection of Alternaria alternata isolates as leave spot and corm rot of saffron agents. Soil samples and infected plant tissues were collected from different areas of the Birjand plain (Birjand, Khusf and Sarbishe) during the years 2014-15. Alternaria species were isolated by potato dextrose agar medium and their morphological characteristics were studied on the potato carrot agar medium. For molecular studies, genomic DNA was extracted by the CTAB method and ribosomal subunits of fungal isolates were amplified using ITS1 and ITS4 primers. Based on morphological characteristics, 80 isolates of A. alternata were isolated. The ITS regions sequences of selected isolates had 100 similarities with A. alternata spices sequences in NCBI and MycoBank. These isolates caused chlorosis and necrosis on detached leaves, the inoculated corm was rotten and inoculated plants showed chlorosis and necrosis on leaves after 3-5 days. The results showed that A. alternata in the Birjand plain can cause corm rot and leaf chlorosis and necrosis is saffron. This study is the first report of the virulence of this fungus on saffron tissue in the East of Iran.
    Keywords: Birjand, Inoculation, Leaf spot, Pathogenicity, Rot
  • Surur Khorramdel *, Parviz Rezvani Moghaddam, Afsaneh Amin Ghafori Pages 73-89
    Monetary valuation of agroecoystem services makes them attractive for the society and policy makers should pay more attention to conservation of these services. In this study, the economic value of services as well as negative environmental externalities of saffron fields were estimated in the Khorasan Razavi province during 2015. Information was extracted from questionnaires collected from 75 fields. Using these data, economic values (such as O2 production, food, biodiversity and tourism) together with environmental externalities (including greenhouse gas emission and N and P leakage) were computed based on international value of dollar. Based on the results of the study, the mean values of the agroecosystem services of saffron field such as O2 production, food, biodiversity and cultural services were estimated to be 54.21×106, 266.84×106, 60.24×106, 29.6×106 and 10.58×106 Rls ha-1.y-1, respectively. The shares of these services were up to 39, 35, 19 and 7 percent of total value, respectively. The ranges of environmental externalities such as greenhouse gas emission and N and P leakage were estimated to be -18.54×106 to -8.18×106 and -5.18×106 to -4.07×106 Rls ha-1.y-1. The mean value of the total agroecosystem services of saffron fields excluding externalities, were estimated to be 136.57×106 Rls ha-1 y-1.
    Keywords: Ecosystem services, Economic value, Environmental externalities, Biodiversity, Nitrogen leakage
  • Arash Dourandish *, Amirhossein Tohidi, Mona Mousavi Pages 91-103
    Saffron, a valuable agricultural product in the national and international level is valued by consumers in different ways and the price paid for it depends on different factors. Identifying these factors can be helpful to marketing saffron with the price that is consistent with consumer preferences. The major aim of this study is to evaluate the factors that affect the price of saffron in Mashhad using the Hedonic pricing model. What distinguishes this study from previous studies is using the sensitivity analysis approach in the context of artificial neural networks. The information needed for this research was collected from 120 saffron buyers in the city of Mashhad with the random sampling approach. Considering the 14 explanatory variables, the results showed that age and brand have the least impact on the price of saffron, while the consumption goals variable has a significant effect on the price of this product. Among the goals, nutritional uses has a positive effect, and medical and industrial uses have a negative effect on the price of saffron. According to the research findings, manufacturers and suppliers of saffron are recommended to price the product according to the buyers’ consumption goals, sale style and the saffron type, respectively.
    Keywords: Pricing, Neural Network, Consumer Preferences, Consumption Goals
  • Morteza Esmailnejad * Pages 105-117
    Climate change has serious impacts on communities and livelihoods in dry areas. The agricultural sector accepts the greatest impact from climate change due to its extensive interactions with the environment. Environmental degradation and reduced yield of saffron and weakening of the household economy are among the consequences of climate change in the Kashmar plain. This study was carried out in order to evaluate the perception of saffron in the Kashmar plain from climate change and its capacity to adapt to this phenomenon. The present study was conducted to examine the perceptions and adaptation of saffron to climate change in order to expand the strategies for confronting the climate change challenges in the Kashmar plain. The method of this study is descriptive-analytic. The population of the study was calculated using Cochran's sampling method and a sample size of 390 households was chosen. Statistical models such as logistic regression were used to examine saffron perception and compatibility strategies. The analysis of saffron perceptions of climate change shows that the increase in temperature and the decrease in rainfall during the last decade in the Kashmar plain has been ongoing. The results of the logistic statistical model indicated that product diversity, change in crops, finding a job outside the farm, changing the amount of land, changing the planting date of saffron were adaptation methods used in the region. Given that many saffron growers have come to understand climate change and adjust their farming activities based on these changes, the government should facilitate the adaptation of saffron to climate change.
    Keywords: Adaptation, Climate change, Kashmar plain, saffron, Logistic Regression
  • Ghasem Najari *, Khoshnood Nourollahi, Maryam Piri Pages 119-123
    Saffron (Crocus sativus L.) is the most important plant in the world that has been used in cooking, confectionery and drug productions because of the color and aromatic substances in its sigma. Corm rot disease is one of the most important diseases in Iran. For identification of causal agents, wild saffron plants with wilt symptoms and rot lesions on corm were randomly collected in different regions of Ivan and Mehran in the Ilam province. Diseased samples were surface sterilized by dipping into domestic bleach solution (5% NaOCl). Then they were washed three times with sterile distilled water, dried with sterile filter paper and plated on potato dextrose agar (PDA). Samples were incubated for three days in an incubator at 20°C. A total of eight Fusarium isolates were obtained and purified using the single spore method. Fusarium oxysporium isolates were identified according to their morphological and microscopic characteristics as described by the identification key. The pathogenicity of Fusarium oxysporium isolates were artificially tested in the greenhouse on a wild susceptible cultivar according to Koch’s principles.
    Keywords: Keywords: Saffron, Corm rot, Fusarium oxysporum